Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Јавне набавке 

 

Пријави корупцију 

Kао једна од запланираних активности, реализована је шетња и посета удружењу МНРО Врање. Том приликом деца из Дневног боравка “Маштоленд” била су гости вршњацима из суседног боравка. Уз послужење и музику  деца су разговарала, дружила се, размењивала искуства, а да је посета пријала и једним и другим сведоче осмеси на њиховом лицу.

Поводом дечије недеље, дневни боравак „Маштоленд“ посетила су деца, учитељи и стручни радници школе „Светозар Марковић“ и том приликом деци донирали играчке и дидактички материјал. Уз послузење, у пријатној атмосфери деца су се друзила, разговарала али и цртала и размењивала радове. За госте, деца су припремила честитке и поклоне које су сама направила, уједно разговарано је и о плановима о будућој сарадњи.

уторак, 08 октобар 2019 10:59

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

Поводом дечје недеље која се ове године одржава од 7. до 12. октобра под слоганом "Да право свако-дете ужива лако", у вртићу Наше Дете одиграна је приредба"Мирко Немирко" у извођењу Београдског позоришта. Том приликом деца из Дневног боравка "Маштоленд" присуствовала су приредби и понели јако лепе утиске.

ЈУ Центар за развој локалних услуга социјалне заштите Врање, од ресорног Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања добила је лиценцу за пружање 4 услуга социјалне заштите, Прихватилиште за одрасла и стара лица, Дневни боравак за децу, младе и одрасле са телесним инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама, Помоћ у кући и Лични пратилац детета.

Тим поводом одржана је  и конференција за новинаре.

На конфренцији директорка Тасић је изјавила следеће;

Процес лиценцирања уређен је Законом о социјалној заштити и Правилником о ближим условима и стандардима за пружање услуга социјалне заштите.

Тако да смо били у обавези да испунимо низ услова и стандарда који се односе како на простор, опрему, тако и на одређени број стручних радника и сарадника.

Услуга смештаја у Прихватилиште за одрасла и стара лица, обезбеђује привремено збрињавање лица која се нађу у стању социјалне потребе. Овом услугом корисницима се пружа смештај, исхрана, здравствене нега и психосоцијална подршка најдуже до 6 месеци.

Лиценца на 2 године, број корисника 35.

Услугом дневни боравак за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју, корисницима се пружа дневна услуга у заједници.

Примарни циљ ове услуге огледа се у стицању животних вештина, корисници се према могућностима оспособљацају за самостално вршење одређених животних функција.

Секундарни циљ је што се овом услугом пружа подршка породици,  родитељи корисника могу да буду спокојни када своју децу због пословних или других обавеза оставе у боравку.

Лиценца на 5 година, број корисника 20.

Лични пратилац детета доступан је детету са инвалидитетом односно са сметњама у развоју коме је потребна подршка за задовољавање основних потреба у свакодневном животу у области кретања, одржавања личне хигијене, храњења, облачења и комуникације са другима, а у складу са индивидуалним потребама.

Сврха ангажовања личног пратиоца је пружање детету одговарајуће индивидуалне практичне подршке ради укључивања у редовно школовање и активности у заједници, као и због успостављања што већег нивоа самосталности.

Лиценца на 5 година.

Услуга помоћ у кући намењена је старим лицима, која живе сама или којима је помоћ и подршка сродника недовољна. Корисници ове услуге су лица која не могу сама да брину о себи и којима је потребна помоћ и подршка у свакодневном животу.

Ову услугу пружају домаћице - неговатељице, које су завршиле акредитовани програм обуке предвиђен за ову услугу.

Лиценца на 5 година.

Пут до лиценцирања је био дуг и тежак, али је коначно крунисан дугогодишњи стручни рад и пожртвованост свих запослених у ЈУ Центар за развој локалних услуга социјалне заштите уз подршку локалне самоуправе.

У току је лиценцирање и пете услуге Прихватилиште за жене и децу жртве породичног насиља - Сигурна кућа.

ЈУ Центар за развој локалних услуга социјане заштите Врање је установа која пружа највећи број услуга социјалне заштите на територији републике Србије.

На овај начин установа оправдава свој назив и своју функцију јер се из једног центра, пружа већи број различитих услуга, односно сагледавају потребе различитих категорија корисника.

Од стране радионице "Наниног рецепта с југа" власнице Јелене Јанковић из Врања, Прихватилишту за одрасла и стара лица који функционише у оквиру ЈУ Центар за развој локалних услуга социјалне застите Врање, донирана је зимница, неколико врста ајвара и прерађен парадајз у флаши. Донација је по пројекту ЕУПРО који финансира Европска унија, у виду друштвене одговорности према локајној заједници.

Уручењу је присуствовала и асистент за мала и средња предузеца Евђенија Ислами.

Kолектив Центра се захваљује организатору који је овим гестом обрадовао кориснике.

 

уторак, 01 октобар 2019 00:00

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ ЛИЦА

Већ годинама уназад традиционално се облежава „Међународни дан старих лица“ 01. октобра. Ове године кориснике Прихватилишта за одрасла и стара лица посетили су сестре из Кола Срских сестара „Преподобна Анастасија“ при Епархији врањској. Овом приликом сваком кориснику поделиле симболичне поклоне. Организовано је радионица у којој су израђени прстени за салвете. Делујући као једна велика породица корисници су размењивали искуства и утиске са гостима. Упућене су речи подршке и разумевања и од стране свештеника Дејана Шкарића који је био у пратњи.

За кориснике Прихватилишта ораганизована је и вечера изненађења од стране Ненада Милојевића председника Савета за социјална питања.

Оваквим заједничким посетама и организацијама нашим корисницима се шаље порука да нису сами и да о њима има ко да брине. Треће доба које често карактерише усамљеност и дискриминација на здравственом и егзистенцијалном пољу, у Прихватилишуту се превазилази организованим временом, пружањем стручне помоћи, здравствене неге и заштите. Међусобно разумевање и лепе речи упућене једним другима је вид сарадње и комуникације која се негује.

 

понедељак, 30 септембар 2019 00:00

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ

Уочи Међународног дана старијих особа који се обележава 1.октобра, Прихватилиште за стара и одрасла лица које функционише при ЈУ Центар за развој локалних услуга социјалне заштите, посетио је Савета за социјална питања и Унија жена СНС Врање као и градска већница за социјалну политику и локалну самоуправу, Данијела Милосављевић, и том приликом корисницима су уручени поклони у виду хране, воћа и хемијских средстава.          

Kолектив Центра се захваљује организаторима који су овим гестом обрадовали кориснике.

 

среда, 25 септембар 2019 00:00

СВЕТСКИ ДАН СРЦА

Поводом светског дана срца 25.09.2019. године стручни радник Станка Милошевић одржала је едукативну радионицу са темом „Универзално значење срца“. На самој радионици корисници имали су прилике да чују о употреби  симбола срца. Сложили су се  да је значење срца везано за јаку емоцију и пријатна осећања. Различите боје срца користе се у различите сврхе. Да се употребљава у свакодневном говору љубави и модерне технологије је такође запажање које је изнето на радионици. На крају радионице читани су популарни цитати о срцу великих мислилаца, те је закључено да срце није само орган у телу већ извор храбрости, емоције и „огледало душе“.

Поводом светског дана срца корисницима су здравствени радници  одржали предавање здравог начина живота као вид превенције. На овај начин је указала колико је важно да свако од нас брине о свом здрављу.  Нагласиле су да је превенција најбољи лек и дала смернице како и на који начин да се здравље побољша. Након предавања свим корисницима је мерен ниво гликемије у крви и крвни притисак. На основу резултата уочено је да су корисници стабилног здравственог стања, што се постигло редовним контролама и узимањем преписане терапија.

субота, 07 септембар 2019 00:00

„МАШТОЛЕНД“ ТРЕЋИ У ЛЕБАНУ

У суботу 07.09.2019. године у Лебану одржани су X спортски сусрети корисника Дневних боравака за децу и омладину са сметњама у развоју Јужне и Југоисточне Србије.

Дневни боравак „Маштоленд“ који функционише при ЈУ Центар за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању освојио је треће место.

На сусретима је учествовало 15 екипа које су чинила деца са сметњама у развоју из Прешева, Врања, Лесковца, Прокупља, Лебана, Бојника, Владичиног Хана, Ниша, Алексинца, Бора, Власотинцa, Пиротa, Алексинца  и домаћина сусрета Лебане, која су се надметала у 5 дисциплина и то: скок у даљ из места, пикадо, шут на гол, слободна бацања и  обарање чуњева.

Преко стотину учесника још једном је потврдило да је најважније учествовати и дружити се.

Следећи сусрети биће одржани у Бору, а домаћин ће бити Дневни боравак „Мозаик“.

Припрема деце Дневног боравка "Маштоленд" за такмичење, на десетим спортским сусретима Дневних боравака Јужне и Југоисточне Србије. Сусрети ће бити одржани у Лебану 07.09.2019. године. Дисциплине које су заступљене на спортским сусретима су: пикадо, скок у даљ, гађање чуњева, бацање на кош и шутирање на гол.

Страна 1 од 11

Донирајте