Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Javne nabavke 

 

Prijavi korupciju 

Povodom 12-og rođendana Dnevnog boravka „Maštolend“ organizovana je mala svečanost. U slavljeničkom duhu, uz tortu, muziku i igru proslavili smo rođendan- 12 godina od osnivanja Dnevnog boravka. Prijatna atmosfera, pesma, smeh i zadovoljni izrazi dece obeležili su i ovog puta celokupno slavlje.

Kao jedna od zaplaniranih aktivnosti, realizovana je šetnja i poseta udruženju MNRO Vranje. Tom prilikom deca iz Dnevnog boravka “Maštolend” bila su gosti vršnjacima iz susednog boravka. Uz posluženje i muziku  deca su razgovarala, družila se, razmenjivala iskustva, a da je poseta prijala i jednim i drugim svedoče osmesi na njihovom licu.

 

Povodom dečije nedelje, dnevni boravak „Maštolend“ posetila su deca, učitelji i stručni radnici škole „Svetozar Marković“ i tom prilikom deci donirali igračke i didaktički materijal. Uz posluzenje, u prijatnoj atmosferi deca su se druzila, razgovarala ali i crtala i razmenjivala radove. Za goste, deca su pripremila čestitke i poklone koje su sama napravila, ujedno razgovarano je i o planovima o budućoj saradnji.

Povodom dečje nedelje koja se ove godine održava od 7. do 12. oktobra pod sloganom "Da pravo svako-dete uživa lako", u vrtiću Naše Dete odigrana je priredba"Mirko Nemirko" u izvođenju Beogradskog pozorišta. Tom prilikom deca iz Dnevnog boravka "Maštolend" prisustvovala su priredbi i poneli jako lepe utiske.

JU Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite Vranje, od resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobila je licencu za pružanje 4 usluga socijalne zaštite, Prihvatilište za odrasla i stara lica, Dnevni boravak za decu, mlade i odrasle sa telesnim invaliditetom i intelektualnim teškoćama, Pomoć u kući i Lični pratilac deteta.

Tim povodom održana je  i konferencija za novinare.

Na konfrenciji direktorka Tasić je izjavila sledeće;

Proces licenciranja uređen je Zakonom o socijalnoj zaštiti i Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite.

Tako da smo bili u obavezi da ispunimo niz uslova i standarda koji se odnose kako na prostor, opremu, tako i na određeni broj stručnih radnika i saradnika.

Usluga smeštaja u Prihvatilište za odrasla i stara lica, obezbeđuje privremeno zbrinjavanje lica koja se nađu u stanju socijalne potrebe. Ovom uslugom korisnicima se pruža smeštaj, ishrana, zdravstvene nega i psihosocijalna podrška najduže do 6 meseci.

Licenca na 2 godine, broj korisnika 35.

Uslugom dnevni boravak za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju, korisnicima se pruža dnevna usluga u zajednici.

Primarni cilj ove usluge ogleda se u sticanju životnih veština, korisnici se prema mogućnostima osposobljacaju za samostalno vršenje određenih životnih funkcija.

Sekundarni cilj je što se ovom uslugom pruža podrška porodici,  roditelji korisnika mogu da budu spokojni kada svoju decu zbog poslovnih ili drugih obaveza ostave u boravku.

Licenca na 5 godina, broj korisnika 20.

Lični pratilac deteta dostupan je detetu sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, a u skladu sa individualnim potrebama.

Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, kao i zbog uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti.

Licenca na 5 godina.

Usluga pomoć u kući namenjena je starim licima, koja žive sama ili kojima je pomoć i podrška srodnika nedovoljna. Кorisnici ove usluge su lica koja ne mogu sama da brinu o sebi i kojima je potrebna pomoć i podrška u svakodnevnom životu.

Ovu uslugu pružaju domaćice - negovateljice, koje su završile akreditovani program obuke predviđen za ovu uslugu.

Licenca na 5 godina.

Put do licenciranja je bio dug i težak, ali je konačno krunisan dugogodišnji stručni rad i požrtvovanost svih zaposlenih u JU Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite uz podršku lokalne samouprave.

U toku je licenciranje i pete usluge Prihvatilište za žene i decu žrtve porodičnog nasilja - Sigurna kuća.

JU Centar za razvoj lokalnih usluga socijane zaštite Vranje je ustanova koja pruža najveći broj usluga socijalne zaštite na teritoriji republike Srbije.

Na ovaj način ustanova opravdava svoj naziv i svoju funkciju jer se iz jednog centra, pruža veći broj različitih usluga, odnosno sagledavaju potrebe različitih kategorija korisnika.

Od strane radionice "Naninog recepta s juga" vlasnice Jelene Janković iz Vranja, Prihvatilištu za odrasla i stara lica koji funkcioniše u okviru JU Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zastite Vranje, donirana je zimnica, nekoliko vrsta ajvara i prerađen paradajz u flaši. Donacija je po projektu EUPRO koji finansira Evropska unija, u vidu društvene odgovornosti prema lokajnoj zajednici.

Uručenju je prisustvovala i asistent za mala i srednja preduzeca Evđenija Islami.

Кolektiv Centra se zahvaljuje organizatoru koji je ovim gestom obradovao korisnike.

 

Već godinama unazad tradicionalno se obležava „Međunarodni dan starih lica“ 01. oktobra. Ove godine korisnike Prihvatilišta za odrasla i stara lica posetili su sestre iz Кola Srskih sestara „Prepodobna Anastasija“ pri Eparhiji vranjskoj. Ovom prilikom svakom korisniku podelile simbolične poklone. Organizovano je radionica u kojoj su izrađeni prsteni za salvete. Delujući kao jedna velika porodica korisnici su razmenjivali iskustva i utiske sa gostima. Upućene su reči podrške i razumevanja i od strane sveštenika Dejana Škarića koji je bio u pratnji.

Za korisnike Prihvatilišta oraganizovana je i večera iznenađenja od strane Nenada Milojevića predsednika Saveta za socijalna pitanja.

Ovakvim zajedničkim posetama i organizacijama našim korisnicima se šalje poruka da nisu sami i da o njima ima ko da brine. Treće doba koje često karakteriše usamljenost i diskriminacija na zdravstvenom i egzistencijalnom polju, u Prihvatilišutu se prevazilazi organizovanim vremenom, pružanjem stručne pomoći, zdravstvene nege i zaštite. Međusobno razumevanje i lepe reči upućene jednim drugima je vid saradnje i komunikacije koja se neguje.

Uoči Međunarodnog dana starijih osoba koji se obeležava 1.oktobra, Prihvatilište za stara i odrasla lica koje funkcioniše pri JU Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, posetio je Saveta za socijalna pitanja i Unija žena SNS Vranje kao i gradska većnica za socijalnu politiku i lokalnu samoupravu, Danijelа Milosavljević, i tom prilikom korisnicima su uručeni pokloni u vidu hrane, voća i hemijskih sredstava.

Кolektiv Centra se zahvaljuje organizatorima koji su ovim gestom obradovali korisnike.

 

 

Povodom svetskog dana srca 25.09.2019. godine stručni radnik Stanka Milošević održala je edukativnu radionicu sa temom „Univerzalno značenje srca“. Na samoj radionici korisnici imali su prilike da čuju o upotrebi  simbola srca. Složili su se  da je značenje srca vezano za jaku emociju i prijatna osećanja. Različite boje srca koriste se u različite svrhe. Da se upotrebljava u svakodnevnom govoru ljubavi i moderne tehnologije je takođe zapažanje koje je izneto na radionici. Na kraju radionice čitani su popularni citati o srcu velikih mislilaca, te je zaključeno da srce nije samo organ u telu već izvor hrabrosti, emocije i „ogledalo duše“.

Povodom svetskog dana srca korisnicima su zdravstveni radnici  održali predavanje zdravog načina života kao vid prevencije. Na ovaj način je ukazala koliko je važno da svako od nas brine o svom zdravlju.  Naglasile su da je prevencija najbolji lek i dala smernice kako i na koji način da se zdravlje poboljša. Nakon predavanja svim korisnicima je meren nivo glikemije u krvi i krvni pritisak. Na osnovu rezultata uočeno je da su korisnici stabilnog zdravstvenog stanja, što se postiglo redovnim kontrolama i uzimanjem prepisane terapija.

 

U subotu 07.09.2019. godine u Lebanu održani su X sportski susreti korisnika Dnevnih boravaka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju Južne i Jugoistočne Srbije.

Dnevni boravak „Maštolend“ koji funkcioniše pri JU Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju osvojio je treće mesto.

 Na susretima je učestvovalo 15 ekipa koje su činila deca sa smetnjama u razvoju iz Preševa, Vranja, Leskovca, Prokuplja, Lebana, Bojnika, Vladičinog Hana, Niša, Aleksinca, Bora, Vlasotinca, Pirota, Aleksinca  i domaćina susreta Lebane, koja su se nadmetala u 5 disciplina i to: skok u dalj iz mesta, pikado, šut na gol, slobodna bacanja i  obaranje čunjeva.

 Preko stotinu učesnika još jednom je potvrdilo da je najvažnije učestvovati i družiti se.

 Sledeći susreti biće održani u Boru, a domaćin će biti Dnevni boravak „Mozaik“.

Strana 1 od 11

Donirajte