Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Javne nabavke 

 

Prijavi korupciju 

Istorijat

Kada je Vranje 1918. godine oslobođeno u Prvom svetskom ratu, bilo je potrebno brinuti se o ratnoj siročadi. Svakako da je važan deo istorije Vranja i taj što je naš gradmeđu prvim gradovima u ovom delu Srbije u kojima su otvoreni domovi za ratnu siročad. Inicijativu su pokrenuli advokat Mile Stevanović Čaplja, sa svojim kolegom Jančom Stajićem. Prvo prihvatilište otvoreno je krajem oktobra 1918.godine.
Dom je više puta seljen, a njegova posebnost ogledala se u tome što je postojao i radio kao humanitarna ustanova pod zvaničnim imenom „Amerikanski vaspitni dom za srpsku ratnu siročad“. Tu plemenitu misiju pomagao je dobrotvor Džon Frotingam, sa suprugom Jelenom Lozanić i celom svojom porodicom iz Sjedinjenih Američkih Država. Novi dom za decu bez roditeljskog staranja otpočeo je sa radom 1. decembra 1981. godine.U početku bio je Dom porodica u kome su vaspitači živeli zajedno sa svojim štićenicima. Nakon toga Dom menja ime u Dom za decu i omladinu „Olivera Verica Đorđević“. Sve do 2008. godine Dom radi na zbrinjavanju dece i omladine bez roditeljskog staranja. Strategijom Vlade Republike Srbije dolazi do transformacije svih domova za decu i omladinu bez roditeljskog staranja. Odlukom Skupštine grada 26.02.2008. godine Dom za decu bez roditeljskog staranja, transformisan je u Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju kao ustanova socijalne zaštite u nadležnosti  grada Vranja. Danas ustanova zauzima značajno mesto na socijalnoj mapi grada, okruga i cele Srbije, sa ciljem da se socijalna zaštita unapredi i ojača.

Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)
Pročitano 465 puta

Poslovanje ustanove 

Donirajte 

Lokacija